Dijital Dönüşüm, E-Ticaret ve E-İhracat

TOBB Teknoloji Buluşmaları - İzmir


Bugün 20 Aralık’ta E-ticaretSEM ve E-ticaret Merkezi A.Ş tarafından gerçekleştirilen ve bu yılki ana konusu “KOBİ'ler için Dijital Dönüşüm, E-ticaret ve E-ihracat" olan Türkiye Teknoloji Buluşmaları’ndan bahsedeceğiz. Ticaret Bakanlığı ve TOBB himayelerinde, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası ev sahipliğinde organize edilen bu büyük organizasyon, bir İşletme Fakülteli’nin mutlaka görmesi gereken türdendi.

Birbirinden değerli konukların ağırlandığı bu etkinlikten bahsetmeye KOBİ’lerin dijital dünyadaki varlığı hakkında bazı bilgiler paylaşarak başlayalım:
-Her 10 KOBİ’den 6’sı internette bulunuyor. (Bir internet sitesine, sosyal medya hesaplarına sahip.)
-Dijitalleşme oranı KOBİ’ler arasında %50 civarında.
-KOBİ’lerin Facebook kullanımı %80’e ulaşırken, daha resmi bir kanal olan LinkedIn’de bulunabilirlik oranı yalnızca %10.
-KOBİ’lerin dijitalleşmesinde %10 artış, GSYH’de %1,8 artış sağlıyor.
Fakat KOBİ’lerin iş dünyasında bazı hassasiyetleri var. Bunlar; verimlilik, güvenlik, iş takibi ve fırsat kaçırma korkusu. KOBİ’ler bu faktörlerin üstesinden geldiğinde daha başarılı oluyor.

Bu seminerde en çok duyduğumuz kelime “gelecek” olabilir. Farklı sektörlerden, farklı konumlarda insanlar geleceğin nasıl olacağı konusunda tahminler yapıyor ve diğer tahminleri yorumluyorlar. Çoğumuzun zaten bildiği, gelecekte hepimizin aşina olacağı bir başka konu var; IoT yani “Internet of Things (Nesnelerin interneti)”. Adından da anlayabileceğimiz gibi artık sadece akıllı cihazlarımızın değil, kullandığımız diğer nesnelerin de internete bağlanması söz konusu. Örneğin çöp kutunuzu, buzdolabınızı internete bağlayarak evinizde eksilen malzemelerin siparişini otomatik olarak verebilir; klimanızı eve gelmeden önce telefonunuzdan açabilir ve hatta evdeki elektrik ve su bağlantınızı dilediğiniz zaman kesebilirsiniz. Gelecekte bunun gibi teknolojiler olmadan yaşayamaz hale geleceğiz. “Bundan önce ne yapıyorduk?” diyeceğiz, tıpkı akıllı telefonlarımız için dediğimiz gibi. Tabi ki yalnızca müşterilerin değil, ürün ve servis üreticilerinin de hayatını kolaylaştıracak IoT teknolojilerinden bahsediliyor. Günümüzde 22 milyar cihaz bu teknolojiyle birbirine bağlı ve bu sayının 2024 yılına kadar 60 milyara ulaşması bekleniyor.

EBSO Başkanı sayın Ender Yorgancılar’a göre “Değişen dünyaya uyum sağlayamayan kaybedecek.” Kendisi dijitalleşmeyi sonuna kadar destekleyenlerden. Ancak başarının eğitimden geçtiğini vurguluyor. Finlandiya ve Kore’nin eğitim sistemlerini örnek olarak gösterdi. İki ülke de eğitim kalitesini tüm dünyaya kanıtlamış durumda. Finlandiyalı çocuklar günde 3 saat okula giderek sosyal becerilerini geliştirirken, Koreliler günde 13 saat okulda kalıyor ve tüm günü öğrenerek geçiriyor. İki ülke de insanını iyi analiz etmiş olacak ki, çok farklı sistemler olmalarına rağmen eğitim konusunda Dünya liderleri olmayı başarmış ülkeler Kore ve Finlandiya. Ender Bey Dünyada her evde bir Türk malı olmalı, diyor. Ona göre bunu başarmak için her şirketin e-ticaret yapabilmesi gerekli, böylece insanlar zaman-mekan sınırı olmadan Türk ürünlerine de ulaşabilecekler. E-ticaret dünyası riskli olsa da “Yumurta kırılmadan omlet yapılmıyor”, bu nedenle risk almaktan korkmamalı ve geleceğimiz için elimizden geleni yapmalıyız.

Seminerde değerli konuklarımız İzmir’in durumunu da tartışmayı ihmal etmedi. İzmir Ticaret Odası Başkanı sayın Mahmut Özgener İzmirlilere iki güzel haber verdi: İzmir Girişimcilik Merkezi ve İzmir İnovasyon Merkezi projeleri yakında hayata geçecek. Bu projeler sayesinde yeni fikirleri olan ve geliştirmek isteyenler kendilerine çalışacak bir ortam bulabilecekler. Mahmut Bey “insana yatırım yapmak tüm yatırımlardan daha kıymetli” diyerek bizlere verdiği değeri göstermiş oldu. Ayrıca İzmir Ticaret Odası olarak yeni projesi olan ancak hayata geçiremeyen herkese destek vermeye hazır olduklarını da belirtti.

Bunlar gibi birçok konu ele alında bu buluşmada. Hem KOBİ’ler hem de biz öğrenciler için oldukça faydalıydı. İzmir’de böyle etkinliklerin olmasını takdir ediyor ve devamını görmeyi diliyoruz. Görüşmek üzere!

Ilgın

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Sevgi nedir bilir misiniz?"

"Kültürel çeşitliliğe hazır, mobil ve sabırlı olmalısınız."